Att träna på arbetstid?

Att träna på arbetstid?

De senaste åren har frågor kring psykisk hälsa, arbetsmiljö och stressrelaterade sjukdomar varit ämnen som har diskuterats flitigt. En del upplever att de inte har tid eller ork till att hinna med livets pussel, med allt vad det innebär. När tiden inte räcker till är det alltid något som blir lidande, kanske i många fall träningen. För de som redan känner sig stressade och orkeslösa kan det var extra viktigt att hinna med träningen.

Studier har därför gjorts på hur träning på arbetstid påverkar de anställdas mående och prestationer på jobbet. En studie har gjorts av Stockholms universitet under ett år på 200 anställda inom Folktandvården i Stockholm.

Ett företags första tanke kan vara att det skulle bli mycket kostsamt att låta de anställda träna under arbetstid, men faktum är att studien visade motsatsen. Eftersom sjukfrånvaron och sjukskrivningarna minskade blev det faktiskt inte alls dyrare att låta de anställa träna ett par timmar i veckan under arbetstid.

Resultat

Sjukfrånvaron sjönk med hela 21%, smärtor i nacke och axlar hos de medverkande minskade och även blodsockernivån sjönk. Deras prestationer visade sig vara lika höga som tidigare när de inte hade tillgång till träning genom jobbet. För arbetsgivarens del kan det alltså vara en kostnadsfri investering som dessutom gör arbetsplatsen attraktiv, vilket är positivt inför kommande rekryteringar.

Glada, positiva och friska medarbetare som behåller sin produktivitet bör ses som en investering, inte som en kostnad!

 


Blogginlägg skrivet av.
Health & Training Academy
Läs blogginlägget på hta.se

Vi som driver gym gruppträning
Kockum Fritid, Health & Training Academy
Västra Varvsgatan 8
211 11 MALMÖ
Tel: 040-30 40 87
E-post: hta@hta.se