Farligt att sitta still i vardagen.

Farligt att sitta still i vardagen.

I ett alltmer digitalt samhälle är det många av oss som blir statiska och sitter still stora delar av dagen. En stillasittande dag vid ditt skrivbord kan du inte uppväga genom en löprunda eller ett gympass efter jobbet. Utan det gäller att hålla igång hela dagen så att musklerna ständigt är aktiva så att kroppens olika funktioner upprätthålls. För en riktigt hälsosam livsstil krävs både tyngre träning, som exempelvis på gymmet där du ökar din muskelmassa och vardagsmotion där du håller igång kroppens alla funktioner aktiva.

Fem viktiga punkter för vardagsmotion

 1. Hitta alternativ när tiden är knapp.
  Vissa veckor kan det vara svårt att komma iväg på det där bodypumppasset eller ut på den planerade joggingturen. Men om du vet med dig att du har en stressig period framför dig, kan vardagsmotion vara avgörande. Att exempelvis stå upp en timme på jobbet motsvarar att springa ca 1 km.
 2. Ta i när du promenerar.
  Regelbunden rörelse varje dag hjälper dig att bygga upp din kondition och din muskulatur. Och genom att exempelvis promenera på varierat underlag, som backar och trappor, ger du dessutom lår, säte och vader lite extra träning. Kör så att du blir lite svettig!
 3. Rörelse ökar blodcirkulationen.
  Ibland kan trötthet och frusenhet bero på dålig blodcirkulation. Genom att röra på dig både på jobbet och hemma kan du hjälpa kroppens blodcirkulation på traven – och få ny energi och värme i hela kroppen.
 4. Vardagsmotion ökar din förbränning
  Att röra på sig med jämna mellanrum under hela dagen har även en positiv inverkan på kroppens förbränning. Försök exempelvis hinna med en liten promenad under lunchrasten. Även om du inte skulle hinna med det kan vardagssysslor som att gå ut med hunden eller leka med barnen fungera på precis samma sätt.

 5. Vardagsmotion stärker ryggen
  Våra kroppar och framförallt våra ryggrader är inte gjorda för att sitta ner en hel dag. När vi sitter ner trycks diskarna mellan ryggens kotor ihop och på sikt kan de ta skada. Men våra ryggar älskar rörelse och att få stå och gå. Om du har lätt för att bli sittande länge på jobbet kan du sätta små påminnelser på datorn eller telefonen en gång per timme för att komma ihåg att röra på dig.

Vill du komma igång på gymmet rekommenderar vi någon av våra personliga tränare som kan sätta upp en strategi unik för just dina förutsättningar. Läs mer om personlig träning (PT).

Blogginlägg skrivet av.

Health & Training Academy
Läs blogginlägget på hta.se, eller läs inlägget på Facebook.

 

Vi som driver gym gruppträning

Kockum Fritid, Health & Training Academy
Västra Varvsgatan 8
211 19 MALMÖ
Tel: 040-30 40 87
E-post: hta@hta.se