Fem hälsofördelar med styrketräning

Ett nytt år med nya möjligheter ligger framför oss. Varje år har nya träningstrender som alla är nyttiga, var och en på sitt vis . Men man ska aldrig glömma bort den klassiska gymträningen som har så många hälsosamma fördelar. Man ska också veta att oavsett ålder eller fysisk form är det aldrig för sent att börja styrketräna. Så länge du är frisk kan du börja utifrån dina egna förutsättningar och öka etappvis.

Med enkla övningar kan du höja förbränningen, förbättra blodtrycket, stärka skelettet och minska värk i t.ex. leder. Om du känner dig osäker eller behöver hjälp kan det vara en klok idé att ta hjälp av några av våra duktiga, personliga tränare.

Fem hälsofördelar med styrketräning

1. Viktminskning

Om du styrketränar på rätt sätt och stärker dina muskler ökar din förbränning dygnet runt, eftersom mer muskler kräver mer energi. Högre förbränning innebär att du lättare går ner i vikt. Bäst effekt får du om du sprider ut din träning under veckan.

2. Det är hälsosamt

Världshälsoorganisationen (WHO) rekommenderar att man bör utföra muskelstärkande aktiviteter för flertalet av kroppens stora muskler minst två gånger per vecka. Styrketräning hjälper även till att stabilisera blodsockret, då det gör att dina muskler på ett bättre sätt omvandlar socker till energi.

3. Mindre fett kring buken

Tung styrketräning är bra träning om du vill minska omfånget kring din mage. Det leder till en förändrad hormonell miljö i kroppen, med mer tillväxthormoner och testosteron, och du får mer muskler. Båda sakerna stimulerar fettförbränningen, som i sin tur motverkar bukfetman.

4. Starkare kropp och skelett

Redan i 25-årsåldern börjar ditt skelett bli svagare, i klimakteriet ökar sedan takten. Visste du att vi i genomsnitt tappar trettio procent av muskelmassan mellan femtio och åttio års ålder? Kvinnor har oftast mindre muskelmassa än män, vilket gör det ännu viktigare med styrketräning. Men om du regelbundet belastar skelettet får du en tätare benmassa och ökad muskelmassa. Det kan räcka med promenader, men du får ännu bättre effekt om du tränar styrka, hoppar eller joggar.

5. Du kan stabilisera blodtrycket

Om du styrketränar utvecklar sig blodkärlen som går till dina arbetsmuskler och kan ta emot mer blod. Mer blod kan styras om till musklerna så att de orkar jobba på ett bättre sätt. Det betyder att motståndet som hjärtat har att jobba mot ut i blodkärlen successivt minskar. Man får därför ett lägre blodtryck generellt av regelbunden träning.

Så visst finns det minst fem hälsofördelar med styrketräning! Om du är osäker på din fysiska status kontakta din läkare eller någon av våra personliga tränare innan du sätter igång.

 


Blogginlägg skrivet av.
Health & Training Academy
Läs blogginlägget på hta.se

Vi som driver gym gruppträning
Kockum Fritid, Health & Training Academy
Västra Varvsgatan 8
211 19 MALMÖ
Tel: 040-30 40 87
E-post: hta@hta.se