Förslag om nya råd om fysisk aktivitet för unga

Kanske har du som förälder funderat över när det är lämpligt att ditt barn att börja träna. Det du i första hand ska tänka på är att fysisk aktivitet i allmänhet är en naturlig del av barns utveckling. Till exempel bör sexåringar röra på sig minst en timme om dagen, samt träna eller leka lite hårdare åtminstone tre gånger i veckan. Då kan du några förslag om nya råd om fysisk aktivitet för unga.

Detta är grunden i ett nytt förslag till nya rekommendationer för fysisk aktivitet hos barn och unga. Forskaren Örjan Ekblom som ligger bakom förslaget, betonar hur viktigt det är för växande individer att aktivt röra sig regelbundet. Han är en del av en grupp läkare, sjukgymnaster och idrottslärare som på uppdrag av Svenska Läkaresällskapet dammsugit den moderna vetenskapliga litteraturen när det gäller barn, ungdomar och fysisk aktivitet. Allt för att få fram relevanta råd som möjligt.

En timme fysisk aktivitet varje dag

Alla barn bör vara fysiskt aktiva minst en timme per dag i så kallad vardagsmotion. Det är inte mer avancerat än att man går eller cyklar till skolan, busar på rasten eller följer med familjen på promenad med hunden.

Tuffare fysisk aktivitet min tre gånger i veckan

Minst tre gånger i veckan bör barn utöva en aktivitet man blir andfådd och svettig av, det vill säga något som belastar hjärt-kärlsystemet lite mera. Det kan vara allt från innebandy på rasten till fotboll efter skolan. Andra exempel på moden motion är t.ex. parkour och skateboard. Den extra träningen ger tydliga effekter på kondition, benstomme och styrka. Enligt forskarna kan barn bli bortåt 30 procent starkare redan i sex-sjuårsåldern. Deras muskler kan alltså bli mer effektiva, trots att de fortfarande är för unga för att öka sin muskelmassa.

Gruppen bakom förslaget betonar att man inte behöver tänka traditionell idrott, utan det viktiga är att barn verkligen rör på sig. De påpekar också att deras rekommendationer är miniminivåer och att man mår bra av att röra sig ännu mer. Redan i låga åldrar skapas nämligen hälsoeffekter som följer barnen resten av livet, enligt den litteraturstudie som gruppen gjort. Den stora möjligheten att stärka skelettet – och undvika benskörhet som vuxen – har man till exempel före puberteten.

Utöver hälsoeffekterna i form av stärkt skelett och bättre kondition visar forskningen att även inlärningsförmågan ökar hos barn som rör sig mycket.

 


Blogginlägg skrivet av.
Health & Training Academy
Läs blogginlägget på hta.se

Vi som driver gym gruppträning
Kockum Fritid, Health & Training Academy
Västra Varvsgatan 8
211 19 MALMÖ
Tel: 040-30 40 87
E-post: hta@hta.se