
Fyra träningsmyter
Fyra träningsmyter
Det är lätt att bli snurrig av allt man läser om träning och hälsa. Ena veckan gäller en sak och andra veckan är det något annat. Det man kan säga är att vår kropp är ett resultat av många tusen års evolution och att den fungerat enligt samma principer under en väldigt lång tid. Dock är träning och hälsa ett område som det forskas väldigt mycket på så nya teorier uppstår ständigt, men oftast är det sunt förnuft som gäller. Så länge det är inom ramen för det hälsosamma så skadar det inte att testa olika varianter av träning och se hur det fungerar för dig själv då det är det enda man kan utgå ifrån. Men tänk på att det sällan finns några verkliga genvägar. Här nedan ska vi reda ut några av de vanligaste myterna om träning och ge vårt perspektiv på dem.
MYT 1 – SÅ BYGGER DU MUSKLER
Lyfter du tunga vikter med få repetitioner bygger du muskler med större volym. Lyfter du lätta vikter med högt antal repetitioner får du långa, slanka muskler.
Sant eller falskt?
Sant utifrån att du måste belasta musklerna för att de ska öka i styrka eller volym. Högre vikter/belastning innebär att du orkar färre repetitioner. När musklerna bryts ner av träningen kommer de med hjälp av proteiner och annan näring som du får i dig via kosten att repareras och bli något starkare än de var tidigare. Kör du med lätta vikter kommer du att orka fler repetitioner och styrkeökningen blir därför betydligt mindre och musklerna kan upplevas som mindre fasta. Däremot kan du via denna träning öva upp mer uthålliga muskler. Men om du får sk. ”långa” muskler eller inte beror främst på genetik snarare än vikten på stången.
MYT 2 – TRÄNING OCH ALKOHOL
Om man tränar på dagen och dricker en öl på kvällen är resultatet av träningspasset helt förgäves.
Sant eller falskt?
Överdrivet. Det är aldrig bra att belasta kroppen med alkohol efter träning men det betyder inte att passet är förgäves. Hur stor skadan blir beror på hur mycket du dricker samt den övriga kost du får i dig. Ofta kan alkohol komma upp med andra onyttiga vanor som t.ex. skräpmat och det bidrar också negativt. Så om du tvunget vill unna dig ett glas vin eller öl gör det rimlig mängd och i samband med en nyttig middag så har du lindrat skadan betydligt. Tänk även på att få i dig tillräckligt med vätska i form av vatten.
MYT 3 – DU KAN PUNKTFÖRBRÄNNA FETT
Att du genom vissa övningar kan förbränna fett på just den delen av kroppen.
Sant eller falskt?
Falskt. Det spelar ingen roll hur många sit-ups du gör, för det handlar om kroppsfettet som ligger ovanpå musklerna. För egentligen har alla magrutor under den varierande mängden underhudsfett. Fokusera inte på en specifik kroppsdel utan träna hela kroppen. Vill du verkligen ha en kropp där musklerna syns så avgörs det till väldigt stor del på tallriken.
MYT 4 – Konditionsträning bränner mer fett
Konditionsträning bränner mer fett än styrketräning.
Sant eller falskt?
På denna myt går det inte att ge ett rakt svar då det är många parametrar spelar in. Hur mycket fett kroppen gör av med beror på hur mycket kalorier som förbrukas och hur din kropp fördelar dessa. Studier visar att hög förbrukning av kolhydrater under ett pass kompenseras med högre förbrukning av fett efteråt och vice versa. Under en timmes träning förbrukar konditionsträning oftast fler kalorier än styrketräning, men det finns en viss ökning av energiförbrukning även efter varje träningspass och då har det visat sig att styrketräning har en något större ökning efteråt än exempelvis löpning. Ökningen är dock inte så stor i jämförelse att det blir mer effektivt totalt sett. Det bästa tipset är att satsa på den träning du tycker är kul och om du har möjlighet är det alltid hälsosamt att variera.
Blogginlägg skrivet av.
Health & Training Academy
Läs blogginlägget på hta.se
Vi som driver gym gruppträning
Kockum Fritid, Health & Training Academy
Västra Varvsgatan 8
211 19 MALMÖ
Tel: 040-30 40 87
E-post: hta@hta.se