
Glöm inte att träna när du är gravid
Att bli gravid är verkligen ett mirakel, men som också förändrar kvinnokroppen på många sätt. Många blir extra försiktiga och utsätter inte sig för några onödiga risker. Det är förståeligt, men man ska samtidigt inte vara rädd för att träna under graviditeten. Det kan snarare var väldigt bra och hälsosamt för dig!
Det finns en hel del positiva fördelar med att träna under graviditeten. Först och främst om man tränar blir man piggare och det i sin tur gör att barnet också mår bättre. Andra stora fördelar med träning är att det kan hjälpa till att minska risken för klassiska graviditetsbesvär som illamående och ryggbesvär. Träningen gör även blodcirkulationen starkare vilket minskar risken för svullnader och åderbråck. Till sist blir det även lättare att orka med hela graviditeten och underlätta för förlossningen
Det första man ska tänka på är att lyssna på sin kropp. Alla kroppar är olika och reagerar på graviditeten på olika sätt. Med det sagt finns det en del dokumenterade ändringar som alla mer eller mindre går igenom. Förutom det självklara att magen blir större ökar även hjärtslagen, blodtrycket och andningsfrekvensen, vilket kommer påverka din kropp och göra dig tröttare. Det gör att du inte kommer orka hålla samma tempo som innan graviditeten.
Tips på bra träning
Vattenträning – I vattnet är du lättare vilket kan göra det bekvämt för dig och din kropp. Både vattengympa och simning är kanonbra exempel
Promenader – Det som gör promenader så flexibelt är att du sätter takten. Om du är van vid snabbare takt och löpning kan du köra raskare promenader. Vill du komma igång med träning eller bara hålla igång kroppen kan du sänka tempot
Cykling/spinning – Är också skonsamt för kroppen. Speciellt bra och skonsamt om man drabbas av foglossning
Yoga/avslappning – Även yoga (eller meditation, qi-gong) kan stärka din kropp och knopp inför förlossningen och göra att du slappnar av.
Undvik/var försiktig med
Hopp – Att dansa och köra gympa är fortsatt bra. Men att hoppa kommer tyvärr göra mer skada.
Tunga lyft – Tänk på att inte pressa din kropp för mycket. Då kommer du istället köra slut på dig vilket bara får negativa effekter för kroppen. Kör istället lägre vikt och fler repetitioner.
Stretching – Graviditetshormonen relaxin gör att dina leder och ledband blir mer töjbara än tidigare. Det ökar risken för att sträcka sig.
Känner du dig osäker bör du alltid kontakta någon av våra personliga tränare.
Blogginlägg skrivet av.
Health & Training Academy
Läs blogginlägget på hta.se
Vi som driver gym gruppträning
Kockum Fritid, Health & Training Academy
Västra Varvsgatan 8
211 11 MALMÖ
Tel: 040-30 40 87
E-post: hta@hta.se