Gymträning för bättre löpning

Det finns många bra övningar som kan göras inne på ett gym för att förbättra löpningen. Ogillar du att springa utomhus under vinterhalvårets kallaste månader? Bege dig istället till gymmet och stärk upp din kropp så att du kan springa längre, snabbare och på ett mer hälsosamt sätt när vädret tillåter. Ett alternativ om du bor relativt nära ditt gym är att du springer dit och hem för att inte göra uppehåll helt med löpningen. Du kan även springa på gymmets löpband om du föredrar det.

Vi listar några övningar som stärker din kropp inför löparsäsongen!

Benböj

Stå bredbent med fötterna och knäna pekandes framåt. Var rak i ryggen. Låtsas att du sätter dig på en stol sedan ställer du dig upp rakt igen. Tänk på att inte knäna får peka utanför tårna någon gång under övningen.

Rumplyft

Ligg lite bredbent på mage på en bänk. Se till att dina ben är utanför bänken. Håll i dig i bänken. Lyft dina fötter från marken så högt du kan och släpp sedan ner dem.

Utfall

Ta ett steg rakt framåt och böj båda knälederna i 90 grader. Här ska knäna och tårna peka framåt och det främre knät får inte peka utanför tårna någon gång under övningen. Upprepa övningen med båda benen.

Plankan

Ligg på mage. Res dig på tårna och underarmarna och håll uppe kroppen rakt så länge du orkar. Dra in och spänn magen under hela övningen. Du kan även göra övningen genom att ligga på sidan och resa dig på en underarm och ett ben. Upprepa på båda sidorna.

Armhävningar

Ligg på mage, sätt i händerna platt och brett isär i marken. Tryck dig upp och gå ned igen tills du precis nuddar marken. Du kan antingen stå på tårna eller på knäna under övningen.

Vadpress

Stå på marken eller på en stabil pall. Står du på en pall ska bakre halvan av foten vara utanför pallen. Håll vikter i händerna om du känner att du orkar. Tryck dig upp tills du står på tå och sjunk sakta tillbaka. För att göra det ännu jobbigare, gör övningen med ett ben åt gången och låt det andra vila i luften.

Skulle du inte förstå hur du ska utföra en övning så finns det väldigt bra videor på Youtube där du kan se exakt hur du ska göra hela övningen!

 

Blogginlägg skrivet av.
Health & Training Academy
Läs blogginlägget på hta.se

Vi som driver gym gruppträning
Kockum Fritid, Health & Training Academy
Västra Varvsgatan 8
211 19 MALMÖ
Tel: 040-30 40 87
E-post: hta@hta.se