INTERVJU: ÅVALD OM PARKOUR

Åvald som är ansvarig för Parkour på HTA/ Kockum Fritid ger sin syn på denna träningsform.

Varför började du på Parkour?

Jag började träna Parkour efter det att jag och två av mina vänner kom över en video på YouTube som visade lite av vad personen David Belle lärt sig från gymnastik och hur han satte dessa övningar i rörelse mitt i staden och andra miljöer runt Paris.
Med en hel del erfarenhet från gymnastik och kampsport satte vi alla igång att försöka imitera honom, men även att utveckla nya trick. Detta skedde runt 2007 i våra hemmamiljöer kring Vellinge och Trelleborgs.

Varför är det en bra träningsform?

Träningsformen är ganska rakt på då du använder din egen kroppsvikt för att finslipa dina rörelser och utveckla ditt mönster. Styrkan är något vi lägger mycket tid på, men viktigast av allt är att ha smidigheten! Så länge du stretchar och kan utöva några simpla träningsformer så är Parkour inget stort hinder rent fysiskt. Dock, som jag gillar att illustrera för mina elever, så handlar Parkour mer om den mentala barriären som vi alla har en tendens att bygga upp kring vår kropps rörelsemönster. Rädsla för höjder, att inte våga hoppa eller lita 100% på vår kropps kapacitet är något alla handskas med på sin resa.Avald_Noren

Är det svårt?

Det ser svårt ut för samma anledning som Kung Fu ser svårt ut – practise makes perfect.
För vissa som bara tror att man kan hitta ett ställe att hoppa runt på och bli bra eller att endast härma vad man ser i videos på nätet så är Parkour extremt svårt! Jag har haft många som kan utföra en bredd variation av trick och hopp, men lyckas dock inte leverare på det mest grundliga. Hur man landar är viktigt och hur man med en kroppsdel i taget tar sig framåt och finslipar röresletekniken. Det handlar mycket om att förstå hur kroppens alla lemmar fungerar i samklang och harmoni.

Vad säger du till den som är nervös för att börja på Parkour?

Så länge man tar det ett steg i taget – accepterar att man kan inte vara bäst på allt utan man kommer till slut hitta den där ena rörelser man har extra svårt med och antar utmaningen så är Parkour inget att vara rädd för! Jag hoppas verkligen att fler och fler kommer vilja testa på denna fantiska typ av motionsform och genom träning kanske förnyar sitt perspektiv om vad kroppen är kapabel till!

Blogginlägg skrivet av Health & Training Academy som driver Kockum Fritid´s gym och gruppträning.

Länk till blogginlägg