Låt barnen röra på sig!

Låt barnen röra på sig!

Händer det ibland att du upplever dina barn som stimmiga och rastlösa? Hur du än gör för att lugna ner dem och försöka sysselsätta dem med stillasittande aktiviteter går du bet. Det beror med största sannolikhet på att barnen inte rört på sig tillräckligt under dagen. I första hand behöver barnen komma ut och ”springa av sig” framför att sitta still i lugn och ro. Det finns inget härligare än att få hem ett barn där ögonen glittrar, kinderna är röda och svetten blänker i pannan efter att de varit ute och lekt och haft roligt med kompisarna. Dessa barn har inga problem att sitta still när de kommer hem.

För att barn ska må bra och utvecklas på alla plan behöver de hoppa, springa och röra sig i största allmänhet. Genom att barn rör sig stärks skelettet, vilket i förlängningen kan förhindra benskörhet i vuxen ålder. Motion är inte bara viktigt för konditionen utan även för den psykiska utvecklingen. Det finns även ett samband mellan motion och bättre skolresultat. Barn som rör sig för lite har nämligen ofta svårt med koncentrationen i skolan. De blir rastlösa och stimmiga och har myror i byxan. Idrottstimmarna på skolschemat räcker inte på långa vägar.

Barn behöver röra på sig minst en timme varje dag, helst mer och grunden för barns vilja och ork att röra på sig i tonåren läggs redan i späd ålder. Hur ska man hinna med det? Egentligen är det inte så svårt, mycket av motionen kan man få i vardagssituationer och är dessutom helt gratis.

Bra att tänka på

  • Små barn som lärt sig gå behöver inte åka vagn överallt. Låt dem promenera bredvid ett tag, det stärker skelettet och stimulerar dessutom upptäckarglädjen. Det lägger också grunden för barnens framtida vilja att ta sig fram på egen hand.
  • Gå eller cykla till skolan istället för att åka buss eller bli skjutsad från dörr till dörr.
  • Promenera eller cykla till fritidsaktiviteterna. Ofta går det till och med snabbare än med buss.
  • Ta trapporna istället för hissen.
  • I skolan bör man se till att barnen kommer ut och leker på rasterna istället. Det underlättar när nästa lektion startar att barnen fått röra på sig på rasten.

Utöver den enkla vardagsmotionen bör man försöka utöva någon form av aktivitet som gör en andfådd och svettig, två-tre gånger i veckan, det vill säga en aktivitet som belastar hjärt-kärlsystemet lite mera. Den extra träningen ger effekter på kondition, benstomme och styrka. Enligt forskarna kan barn bli bortåt 30 procent starkare redan i sex-sjuårsåldern. Deras muskler kan alltså bli mer effektiva, trots att de fortfarande är för unga för att öka sin muskelmassa.

Visste du att

  • Mycket fysisk aktivitet i ungdomen ger bättre syreupptagningsförmåga som vuxen
  • Fysisk aktivitet behövs för att bygga upp skelettet och sker effektivast före puberteten
  • Fysisk aktivitet som ung påverkar både den fysiska och psykiska hälsan senare i livet

Att låta barnen gå eller cykla istället för att skjutsa dem hit och dit är således att göra barnen en stor tjänst för framtida hälsa och välmående. Ju tidigare desto bättre!

 

Blogginlägg skrivet av.
Health & Training Academy
Läs blogginlägget på hta.se

Vi som driver gym gruppträning
Kockum Fritid, Health & Training Academy
Västra Varvsgatan 8
211 19 MALMÖ
Tel: 040-30 40 87
E-post: hta@hta.se