Må bättre med squats

Den djupa squaten ska egentligen vara en viloposition, men kan för den som är ovan vara en väldigt obekväm och jobbig sittställning. Många kan inte ens sätta sig ned i en djup squat. En del kan få kramper i lår och ljumskar, benen kan domna bort och en del får till och med ont i rygg och höfter efter att ha tillbringat en liten stund sittandes i positionen.

Att öva på att göra squats förbättrar även rörligheten så att du håller dig skadefri och kan lyfta tyngre om du tränar på gym. Din knäböj kommer att bli betydligt vackrare när du kan ta ut mer rörlighet i fotleder, knän och höfter.
Som med så mycket annat – if you don’t use it, you lose it. Vill du ha rörliga fotleder, knän och höfter så är det här ett utmärkt sätt att jobba på det. Den djupa squaten stretchar ut vadmuskeln och ledkapseln i fotleden samt de djupa knäflexorerna, knälederna och höftlederna.

Dina inre organ mår bra av rörelse och den djupa squaten blir som en massage för mag- och tarmkanalen och dina inre organ när de kläms ihop.

Behöver du ofta sitta länge på toaletten så kan sqauten hjälpa dig. Innan den stolliknande toaletten vi i västvärlden använder oss av idag satt vi över ett hål i golvet eller på huk ute i skogen. Mindre civiliserat kan man tycka, men många hälsoexperter är eniga om att den moderna toaletten har bidragit till att fler lider av tarm- och bäckenproblematik.

Hur du gör en korrekt squat:

1. Sitt med hela fotsulan i golvet. Hälen får inte lyfta från golvet. (Om du verkligen inte kan sitta med hela fotsulan i så lägg något under fötterna, till exempel två utlästa Café-tidningar. Efter var dag som går så tar du bort ett par sidor, när ett par veckor har gått så är du förhoppningsvis nere på golvet med hela foten).

2. Sträva efter att ha fötterna axelbrett. Men börja med en lite bredare stans om det känns bättre.
Resultaten brukar komma snabbt! Många kan känna förbättring bara från en gång till en annan. Från att det är svinjobbigt de första gångerna till att de plötsligt kan sitta hur länge som helst.

3. Du kan vara avslappnad när du sitter i squat och behöver inte ha en perfekt rak ryggrad. Squatar du däremot med vikter, då ska du bemästra en korrekt knäböj! Ett gott råd är att vänta med vikterna till du känner att du helt bemästrar en knäböj med både rak och avslappnad ryggrad.
Ett tips för att göra det hela roligare är att ta före- och efterbilder, du kommer se att du hela tiden utvecklas. Lycka till!’

 


Blogginlägg skrivet av.
Health & Training Academy
Läs blogginlägget på hta.se

Vi som driver gym gruppträning
Kockum Fritid, Health & Training Academy
Västra Varvsgatan 8
211 11 MALMÖ
Tel: 040-30 40 87
E-post: hta@hta.se