Så äter du rätt när du tränar

För att få ut maximalt av sin träning krävs det att man tar hänsyn till många faktorer. Dels handlar det om att lyssna på kroppens signaler men även att förbereda den så att den presterar maximalt. En stor del av detta är att äta rätt. Men vad innebär det egentligen? Handlar det bara om att lyssna på kroppens signaler eller ska man lägga upp ett kostschema? Vi försöker lista några vanliga frågeställningar nedan som ger en bild av vad du ska tänka på.

När ska jag äta innan min träning?
Det beror på vilken träning avses. Vid styrketräning kan du äta ganska tätt inpå, men vid kondition och hög intensitet bör du äta tidigast 2 timmar innan. Mycket handlar även om att äta rätt så att kroppen inte måste jobba så hårt med matsmältningen.

Kan jag träna på fastande mage?
Vissa personer är extra känsliga mot vad de äter innan träningen och kan föredra att träna på fastande mage. Det är helt okej, men risken finns att du hamnar i ett katabolt tillstånd som gör att du bränner muskler istället för fett. Vid intensiv träning kommer även kroppen snabbare förbruka sina energidepåer och då kan du inte prestera så bra som du hade kunnat om du ätit något innan. Om du är känslig mot att äta innan din träning, testa dig fram. Prova till exempel att bara äta lite pasta eller en banan.

Kosttips för styrketräning
Ska du styrketräna bör du äta ett mellanmål med kolhydrater och protein en till två timmar före styrkepasset, till exempel frukt och keso. Kolhydrater ger dig energi att träna hårt, och protein ger en signal till kroppen att bygga muskler. Eftersom muskler hjälper dig bränna fett i vila är det smart att äta inför styrkepasset även om ditt långsiktiga mål är fettförbränning.

När ska jag träna för att bränna fett?
Bästa förutsättningen för fettförbränning är på morgonen när du inte ätit på många timmar. Men det kan variera hur stor effekten är, så känns det obehagligt att träna vid denna tidpunkt bör du inte tvinga dig själv.

Viktigt med mat efter träningen
När du tränar bryter du ner din kropp och när du sedan äter och vilar bygger du upp den starkare än den var från början. Då gäller det att du förser din kropp med rätt byggstenar. För att göra detta räcker det oftast med en balanserad kost där du kanske äter lite mer protein.

När ska jag äta efter träning?
Det finns ett så kallat “fönster” efter träning då glykogenupplagringen (när musklerna lagrar energi) och protein- och muskelsyntes (uppbyggnaden av muskler) är optimal. Då är alltså återhämtningen och återuppbyggnaden på topp. Ska du prestera inom åtta timmar igen bör du äta max 30 minuter efter avslutad aktivitet. Har du mer än 8 timmar till nästa träningspass räcker det att du äter inom två timmar efter avslutad aktivitet.

Generella tips
Det är lätt att man blir snurrig av alla tips man får kring träning och kost. Men tänk på att du oftast kommer långt på sunt förnuft. Ät ordentlig och varierad mat så bör du få i dig vad kroppen behöver. Visst kan det vara bra med en proteinshake då och då, men det är ingenting du behöver vräka i dig. Att ta en extra banan eller ett kokt ägg kan vara väl så bra.


Blogginlägg skrivet av.
Health & Training Academy
Läs blogginlägget på hta.se

Vi som driver gym gruppträning
Kockum Fritid, Health & Training Academy
Västra Varvsgatan 8
211 11 MALMÖ
Tel: 040-30 40 87
E-post: hta@hta.se