Så bränner du fett
Så bränner du fett
Det finns många uppfattningar när det gäller träning och fettförbränning, ett ämne som gett upphov till en del förvirring. Vad är rätt och vad är fel? Är det kort och intensivt, eller lågintensivt men länge som är bäst? Sanningen är att det inte finns något rätt eller fel, allt beror nämligen på vad du vill uppnå och hur fort du vill nå målet.
Vi vill försöka ge dig en förståelse för hur olika sorters träning påverkar din fettförbränning och ge dig verktygen för att komma fram till vilken träningsform som passar just dig.
Du kanske har hört talas om den ”fettförbrännande zonen” där man tränar i en nivå där pulsen kommer upp i 50-65% av din maxpuls. Detta är inte någon ansträngande träningsform utan motsvarar ungefär en rask promenad. Du kan således hålla på länge utan att bli trött.
Benämningen ”fettförbrännande zonen” kan ge den felaktiga bilden av att det är precis den nivå man ska hålla när man tränar för att förbruka mest fett. Detta stämmer på sätt och vis, kroppen förbränner aningen mer fett under lågintensiv träning, jämfört med högintensiv träning. Däremot missar man effekten av efterförbränningen som hjälper kroppen att bränna mer fett flera timmar efter träningen.
Högintensiv träning där pulsen är hög, exempelvis vid intervallträning som löpning och spinning, förbrukar något mindre fett under själva utövandet, men leder till stor fettförbränning efter träningen, till och med resten av dagen.
Kortfattat kan det beskrivas så här:
Kolhydrater (Glykogen) och fett är ditt primära bränsle under träning.
- Vid lågintensiv träning, som t.ex. vid promenader, förbrukar du i huvudsak fett som bränsle och mindre glykogen.
- Vid högintensiv träning, som vid intervallträning, så förbrukar du huvudsakligen glykogen, det snabba bränslet, och mindre fett.
Det är efter träningspassen den stora skillnaden kommer! Kroppen är nämligen så smart att den själv reglerar ”utgifter och inkomster”. Det vill säga att om du har förbrukat mycket glykogen under ett träningspass så kommer kroppen se till att använda mer fett som energikälla under resten av dagen. Om du däremot har förbrukat mycket fett under en aktivitet kommer mer energi istället att tas från glykogen och glukos.
Vad är då bäst för optimal fettförbränning?
Kroppen både lagrar och förbränner fett hela tiden (inkomster och utgifter). För att bli av med fett måste därför fettförbränningen (utgifterna) vara större än fettinlagringen (inkomsterna). För att gå ner i vikt måste du således skapa ett kaloriunderskott. Inte förrän då kan kroppen börja ta av de lagrade reserverna, det vill säga fettet.
För att försäkra dig om att kroppen gör av med fett och inte muskler är det viktigt att styrketräna och äta proteinrik kost, minst 1,6-2,0 gram protein/kilo kroppsvikt och dag.
Naturligtvis är det alltid bra med extra konditionsträning, till exempel i form av promenader, för att göra av med lite extra kalorier. Men du ska vara medveten om att det är den förbrukade mängden energi som är det viktiga, inte om du befinner dig i den ”fettförbrännande zonen”.
Slutsats: Rätt träning för att förbränna fett är att göra det som förbrukar så mycket energi som möjligt. Om du sen känner dig mest bekväm med långsamma promenader, eller hellre vill köra, korta intensiva träningspass, det är upp till dig. Givetvis går det också att kombinera de båda träningsformerna. All träning är bra träning. Kom dock ihåg att styrketräning är viktigt för att inte tappa muskler under viktnedgången!
För- och nackdelar med låg- respektive högintensiv träning
Det som gynnar din viktnedgång mest är således den träningsform där du i slutändan förbrukar mest energi. Fördelarna med högintensiv träning är att du förbrukar ungefär samma mängd kalorier, men på kortare tid. Om man vet med sig att man över tid tränar för lite, är högintensiv träning att föredra när man väl tränar. Det ger fler hälsofördelar och förbättrar konditionen. Det kräver dock att du orkar utföra intensiv träning tillräckligt länge för att det ska ge resultat.
Eftersom lågintensiv träning generellt ger färre skador än högintensiv, är det en bra inkörsport för den otränade. Även lågintensiv träning har nämligen positiv inverkan på hälsan, dock inte lika effektivt eftersom förbrukningen av kalorier är mindre. Lågintensiv träning, exempelvis promenader, kan också vara ett bra komplement till den som styrketränar. Promenader minskar stress och hjälper till med återhämtningen bättre än om man inte gör någonting alls.
Fördelen med högintensiv kontra lågintensiv träning är att din fettförbränning håller i sig flera timmer efter avslutat pass .
Till sist
Det viktigaste för att bränna fett är att du har skapat ett kaloriunderskott, och det skapar du i första hand genom kosten.
Luras inte att tro att träning på ett visst vis kommer att förbränna mest fett. Sett till hela dygnet så är det ditt kaloriunderskott som avgör det. Utför istället den träningsform som du trivs med!
Blogginlägg skrivet av.
Health & Training Academy
Läs blogginlägget på hta.se
Vi som driver gym gruppträning
Kockum Fritid, Health & Training Academy
Västra Varvsgatan 8
211 19 MALMÖ
Tel: 040-30 40 87
E-post: hta@hta.se