SÅ SKAPAR DU GODA VANOR UNDER 2016

Kanske är det uttjatat, men det finns en viss kraft i att vända blad och börja det nya året med nya mål. Tidigare har vi skrivit om att det kan vara bra att komma igång innan den 1 januari då omställningen inte blir lika stor då. Men var julstressen för påtaglig kommer här några nya tips för att lyckas. Vårt generella tips är att börja så enkelt som möjligt och försöka få in vanan. Ofta är det din hjärna som är den största motståndaren och kan du lura den är mycket vunnet. Några konkreta tips kommer här:

Lägg rätt ambitionsnivå.

(det vill säga hur mycket, hur ofta och hur länge)
Om du går ut för hårt finns risken att du tröttnar ganska fort eftersom det blir så jobbigt på grund av att du är ovan. Börja försiktigt med något som känns ganska lätt så att du känner dig peppad att göra mer i stället för att känna blodsmak. All aktivitet är bättre än ingen och fokusera primärt på att få in rutinen.

Börja din träning i liten skala med något som du känner att du kan klara av att göra
För att lyckas med dina nya träningsmål i vardagen krävs det att det inte initialt upplevs som alltför stora uppoffringar. Du måste inte ge dig ut i löpspåret med detsamma, utan starta så enkelt som möjligt för att sedan öka på när du fått in rutinerna. Bestäm dig att du ska besöka gymmet två gånger i veckan under hela januari, och även om du inte lyfter en vikt har du lyckats med att få in en rutin. Antagligen kommer du träna på jättebra då du ändå tagit dig dit.

Planera in när och hur du ska genomföra din aktivitet.

Skriv gärna ner det i kalendern precis som alla andra saker du ska komma ihåg att göra. Men fokusera inledningsvis bara på att få det gjort så att du får in rutinen, efterhand kan du styra upp dina rutiner mer.

Håll ut!

Långt ifrån alla vanor är roliga, men de ger en långsiktigt positiv känsla – frisk luft eller känslan av att man faktiskt gjorde det trots att det tog emot ger en bra upplevelse i kroppen. Om du tror att du bara kan vänta ut träningsglädjen är du fel ute – bara gör det. Men försök tänk tillbaka till en tid då du faktiskt fick en positiv känsla av träning och försök utnyttja den till din fördel.

När du upplever motgångar…

Ha alltid en plan B. T.ex. ett alternativ om det skulle uppstå förhinder eller att du tappar sugen. Hann du inte till gymmet – ta en promenad i stället. På så vis har du gjort något i alla fall och släpp tanken på ”misslyckande”. Alla framsteg är positiva. Tillåt dig själv att vara lite mänsklig och erkänn att du kan vara lat, men se det inte som ett skäl att ge upp. Det är bara att ta nya tag nästa dag – eller nästa vecka.

 

Blogginlägg skrivet av.

Health & Training Academy. (Aktör av Kockum Fritid´s gym och gruppträning)
Länk till blogginlägg