Storleken säger inte hela sanningen

Storleken säger inte hela sanningen.

Storleken säger inte hela sanningen om hur din kropp ser ut fysiskt och talar inte alltid om hur stark du är. En som har muskler med stor volym kan mycket väl vara svagare än en tyngdlyftare eftersom de tränar på olika sätt. Styrketräning är en effektiv metod för att utveckla explosivitet och uthållighet i musklerna. Det som kan variera är hur tunga vikter som används, hur ofta man lyfter dem och vilken vila man har emellan. För maximal styrkeutveckling används vikter på 90-95 procent av maximal ansträngning vid två till sex lyft. Vikter som är lättare lyfts mellan 75 och 80 procent av max och kan köras flera gånger. Forskning från Nordamerika visar att man kan få betydande muskeltillväxt med små vikter också, men då gäller det att man kör fler repetitioner per omgång. Grundprincipen är att när en muskel tröttas ut försöker muskeln anpassa sig genom att öka storleken på cellerna i den.

Viktigast är att köra slut på muskeln

Den nya forskningen visar att du kan få ökad muskeltillväxt även genom att endast t.ex. träna på 50 % av din maxvikt, det viktigaste är att du kör slut på kraften i muskeln. Det vill säga att antalet repetitioner inte är relevant utan det handlar mer om hur slut du kör dig. Från 2011 finns styrketräning med i FYSS då denna träning kan lindra och bota vissa sjukdomar, men då krävs att man tränar så att man blir riktigt trött. Så oavsett vilken vikt du använder är det viktigt att köra till du inte orkar lyfta den två, eller ens en gång till, för då är muskeln totalt utmattad.

Givetvis är grundtanken att man ska träna för att må bra. Så utgå från dina egna mål i din styrketräning och ta alla nya rön med en dos försiktighet. Du kan läsa mer här, eller lyssna på Radio P1s program här.

Källa: www.gih.se