Styrketräning förbättrar äldres livskvalitet

I takt med den ökade medellivslängden läggs mer resurser på forskning om äldres hälsa och välmående. Gamla sanningar, som att äldre människor bör hålla sig till lugna promenader, gäller inte längre. Kroppen slutar inte att svara på träning, inte heller hård styrketräning. För äldre personer är det viktigt att bibehålla den explosiva styrkan eftersom den hjälper till att hålla balansen och förhindra skador vid fall.

Studier visar att en 80-åring som börjar styrketräna kan nå samma nivå som en otränad 60-åring efter så lite som tolv veckor. En vältränad 80-åring kan ha fyra gånger större explosiv muskelstyrka än en otränad person i samma ålder.

Det är sedan länge känt att åldrandet påverkar muskelcellerna. Mitokondrierna, som förser cellerna med energi, försvagas och minskar i antal. Muskelcellerna bryts gradvis ner och ersätts med fett och bindväv. Detta har setts som en naturlig och oundviklig process. Men studier gjorda av Mayo Clinic i USA visar att äldre personer som genomgår ett träningsprogram med intensiv intervallträning kan aktivera gener som styr de här processerna. Effekten är till och med större hos äldre än yngre personer.

Sådana resultat har fått Michail Tonkonogi, professor i medicinsk vetenskap, att engagera sig för seniorers träning.

– Det vi lär oss nu är revolutionerande. Går du trettio eller femtio år tillbaka trodde man att äldre skulle träna långsamt, kanske genom promenader. Nu ser vi att de snarare behöver och gynnas av explosiv powerträning.

Som med all annan träning är det förstås viktigt att utgå ifrån individens förutsättningar och behov. Detta innebär en utmaning för gympersonal och personliga tränare“ att lära sig arbeta långsiktigt med äldre personer.

– Personalen på gym kan inte det här idag. De är bra på att ge råd åt tjugoåriga killar som vill bygga muskler. Om det däremot kommer en 75-årig kvinna med osteoporos som behöver råd om träning är det ofta sämre med kunskapen, säger Michail Tonkonogi.

– Vi behöver råd på mer detaljerad nivå, som utgår från individens behov. Hur tränar man efter en skada, om man lider av artros och så vidare.


Blogginlägg skrivet av.
Health & Training Academy
Läs blogginlägget på hta.se

Vi som driver gym gruppträning
Kockum Fritid, Health & Training Academy
Västra Varvsgatan 8
211 11 MALMÖ
Tel: 040-30 40 87
E-post: hta@hta.se