Ta del av yogans hälsoeffekter

Att yoga är avslappnande kan nog de flesta hålla med om. Många vittnar om fördelar som att det löser upp muskelspänningar, motverkar stress och att det ger ökad rörlighet. Dessutom kan den som utövar yoga se fram emot en rad andra fördelar också. Den uråldriga träningsformen tycks ha ett oändligt antal effekter på människans välmående. Det bästa med Yogan är att oavsett fysisk form kan man dra nytta av yogans hälsoeffekter i mer eller mindre grad.

1) Sänk ditt blodtryck

Stress är vardagsmat för den moderna människan, något som ofta följs av högt blodtryck. En studie från Danderyds sjukhus har visat att medicinsk yoga bland annat sänkte nivåerna på både blodtryck och stresshormon hos patienter som genomgått en hjärtinfarkt. Långsamma djupa andetag aktiverar det parasympatiska nervsystemet, vilket i sin tur sänker blodtrycket, samtidigt som “må-bra-hormonet” oxytocin ökar.

2) Mildra mensvärk

Mer än hälften av alla unga kvinnor har mensvärk i form av smärta i nedre delen av magen och ryggen eller illamående. En ny studie publicerad i The Journal of Alternative and Complementary Medicine visade hur en timmes yoga i veckan är effektiv mot värken. Genom yoga syresätter du kroppen och får den att slappna av och släppa på akuta spänningar.

3) Förbättra ditt minne

Att ha kroppskontroll och träna regelbundet är inte bara bra för kroppen, utan även för hjärnans förmåga. Denna teori stöds av att många studier visar att meditation leder till bättre minne och fokus. Forskare vid University of California kunde konstatera att efter en tre månader lång yoga- och meditationskurs, med en timmes Kundaliniyoga i veckan, förbättrades de kognitiva funktionerna hos äldre med minnessvårigheter. Man tror att det kopplas ihop med ökad blodcirkulation till hjärnan.

4) Lindra smärta

Ont i rygg eller leder är det många som får av en allt mer stillasittande vardag. Flera studier har visat att Yoga kan vara lika bra – ibland till och med bättre – än konventionell behandling när det gäller att rehabilitera ryggsmärta. Ny forskning, publicerad i The Journal of the American Medical Association, har kunnat påvisa att yoga och meditation lindrade ryggvärk mer effektivt än andra behandlingsmetoder.

5) Sov bättre

Sömnsvårigheter är ett vanligt problem och ofta ligger ett hektiskt liv med högt tempo bakom. Mycket tyder på att yoga kan lindra besvär som dessa. Ny forskning från Kriminalvården visar att yoga gör de intagna lugnare, känner mindre stress och sover bättre. En annan studie som publicerats i Journal of Clinical Oncology visade att yogan förbättrade sömnen och därmed bidrog till att minska patienternas beroende av receptbelagda sömnmedel.


Blogginlägg skrivet av.
Health & Training Academy
Läs blogginlägget på hta.se

Vi som driver gym gruppträning
Kockum Fritid, Health & Training Academy
Västra Varvsgatan 8
211 19 MALMÖ
Tel: 040-30 40 87
E-post: hta@hta.se